drieluik acryl.

Bento

Bento was mijn eerste vogeltje. Hij kwam in 1993. Een lief vogeltje, dat door het hele huis altijd op mijn schouder zat. Een heel mak vogeltje dus. Hij is niet oud geworden. Toen hij twee jaar oud was, werd hij ziek. De dag voordat Bento afscheid nam, was een bijzondere dag. Doordat er knobbels aan zijn vleugeltjes zaten, kon hij niet meer vliegen. Over de grond wipte hij van plek naar plek. En ineens ging hij op mijn hand zitten, die op de vloer leunde. Hij keek mij aan en keek toen naar de plek bij de hangplantjes en de spiegel en keek mij dan weer aan. Ik begreep hieruit, dat hij voor de laatste keer nog naar al deze plekjes wilde gaan. En zo hebben Bento en ik samen die hele zondag alle fijne plekjes van de woonkamer opgezocht. Tegen de avond kroop hij tussen de planten op de grond en sliep in.

Sebastiaan

Sib (Sebastiaan) was een gele vogel. Doordat hij uit de dierenwinkel komt, weet ik zijn echte leeftijd niet. En dat geldt voor alle vogels, die niet bij mij thuis geboren zijn. Sib kwam 1993. Hij vloog vrolijk rond. Maar na drie jaar werd hij ziek. Het was winter en erg koud. Hij genas niet en had een lelijke anus. Waarschijnlijk ontstoken. De arts kon niets meer doen dan alleen in te laten slapen. Dat verliep niet prettig en stierf Sib in 1996. Vaak wanneer vogels echt iets mankeren is het te laat. Ze verzwakken snel en keren naar binnen. Sib stierf niet snel, maar meestal gebeurt wel. Ik ben van dierenarts veranderd en ik heb later ook Otje moeten laten inslapen. Maar dat verliep goed.

Chiel

Chiel is vijf jaar bij mij thuis geweest. Ook van hem weet ik niet hoe oud hij was. De jaren dat hij bij mij was heeft hij heerlijk rond gevlogen van 1998 tm 2003.

Kleine Benita uit 2001

Ja, Benita was een klein zwak grijs vogeltje. Toen Benita bij mij kwam wonen kon hij niet vliegen. Benita was zwak geboren, maar was een heel lief bang vogeltje. Zij schreeuwde het uit wanneer ze hulp moest hebben. Echt vliegen kon ze niet. Zij kon alleen dalen, maar niet stijgen . En zo kwam ik op het idee haar elke dag vliegles te geven. Alle andere vogels moesten dan het luchtruim hebben verlaten en zaten dan veilig achter het gaas. Dan zette ik Benita neer op een hoge tak van een van mijn planten en dan hoefde zij alleen haar vleugels te spreiden en zo vloog Benita elke dag een half uur. In het voorjaar van 1999 heb ik haar gekocht en een halfjaar later kon ze nooit meer vliegen.

Aache

Aache heb ik in 2000 gekocht. De eerste tijd trok hij met Puhti op. Maar na de geboorte van de 3 jongen ging Aache verder met zijn dochter Pastel . Zijn vrouw had hem niet meer nodig, Ze werd verliefd op haar zoon Ben. Aache en Ben zijn tot het laatste dikke vrienden gebleven. Zo kan het gaan in vogelwereld. Kort nadat Ben stierf, stierf Aache op 1 apr 2011

Puhti

Puhti was prachtig wit. Vandaar haar naam. Ik heb haar in 1989 gekocht. Puhti de witte parkiet is de moeder van veel parkieten. Als enig vrouwtje in de groep vindt ze het leuk om eieren te leggen. En dat doet ze ook. In een bloempotje komen 3 eitjes uit: Pastel Roos en Ben. Aache is de vader. En Chiel en Inge vinden het allebei prima. Inge is erg nieuwsgierig en wil graag helpen bij de jonge vogeltjes. Maar dat vindt moeder Puhti geen goed idee. Vader Aache maakt zich niet druk en moeder Puhti besluit het jaar daarop dat Aache geen vader meer mag zijn. Hij werkt niet hard genoeg. Ze kiest Ben, haar zoon uit als vader voor haar nieuwe eieren. Dat worden geen sterke eieren en moeder Puhti besluit gelijk om drie van de hopeloze eieren weg te doen . Ze neemt ze een voor een tussen haar pootjes en vlieg ze naar de andere kant van de woonkamer Ziezo, die is ze kwijt en ze hoop dat de rest van de eieren beter zijn. Maar slechts een ei komt uit, Otje Op het laatst bleef haar snavel door groeien. Daar was weinig aan te doen. Het kan erfelijk zijn. Uiteindelijk op donderdag 15 september 2005 is Puhti overleden. Ze had een te dunne stoelgang en zat alleen Op de bodem van haar verblijf, kroop naar de rechter hoek en spreidde haar vleugels. Korte tijd daarna kwam ze uit de hoek legde haar rechter wang op de grond haar linker pootje trilde en haar linker vleugeltje ging voor de laatste keer om hoog en zij stierf. De moeder van Roos Pastel Ben en Otje is niet meer. Ben is al die tijd een trouwe vogel voor haar geweest. Hij is altijd lief en is altijd bereid om te helpen.

Maya

Maya was erg blij met de geboorte van Hanna`s vogeltjes. Blauwtje werd haar vriendje. Eitjes kwamen er niet in het begin. Pas toen ze oud was. Maar Maya heeft problemen met een ei. Hopelijk komt het nog goed. Maar ze is ongeveer 9/10 jaar. Zij had graag jonge vogeltjes gehad, maar vond geen partner. Nu ze ongeveer 10 jaar is kreeg ze een ei. Maar bij de bejaarde Maya ging het dus niet goed. Het ei bleef steken en gaf heel veel problemen. Uiteindelijk werd het haar dood Op 25 januari 2013 in de nacht is Maya overleden.

April

April kwam in maart 2005 en stierf plotseling op 21 mei 2005. Ze was bijzonder lief maar niet zichtbaar ziek. Ik ben bang dat ze iets verkeerd heeft gegeten.

Inge

Inge heb ik gekocht in 1996. Zij was mijn enige regenboogparkiet. Erg moeilijk in de omgang. Zij kon met de andere vogels niet over weg. Ze beet veel. At voer van je hand en dan opeens beet ze. Toen Roos geboren werd op 27 mei 2002 kreeg ze aandacht voor de jonge vogel. Roos werd haar vriendje. Tegen het einde van haar leven verloor ze de veren op haar borst. Maar Roos bleef van haar houden tot haar dood toe. In de vroege ochtend van 13 september 2005, wanneer het buiten nog donker is, hoor ik eenmalig fluiten van een vogel en ik weet dat boven Inge sterft.

Roos

Roos is bij mij geboren op 27 mei 2002. Hij heet Roos omdat hij een mooie tekening op zijn vleugels heeft . En wanneer een vogel geboren wordt duurt het lang voordat je het geslacht weet. Vandaar Roos. Roos heeft een goed karakter. Inge die veel ouder is dan hij en moeilijk in de omgang is, heeft hij uitverkoren tot zijn vriendin. En zo heeft hij er voor gezorgd, dat de drie laatste jaren van haar leven bijzonder fijn waren. Ondanks het verlies van haar veren bleef Roos van haar houden tot het laatste toe. Na haar dood zocht Roos een nieuwe vriendin. Ondertussen was Maya gekomen. en deze twee sluiten vriendschap met elkaar. Maya is niet erg trouw. Zodra Blauwtje geboren is, gaat Maya naar Blauwtje en vliegt Roos zich een blauwtje. Maya heeft nu een nieuw vriendje :Blauwtje Roos ging die avond uit zichzelf op mijn hand zitten en gaf kusjes. Ik denk dat hij het nu niet meer lang maakt. 4 Augustus 2012 stierf hij.

Ben

Ben is geboren op 27 mei 2002. Zijn vader is Aache en zijn moeder is Puhti Toen Ben 1 jaar was kregen zijn moeder en hij 5 eieren samen. Hier ruste geen zegen op. 2 eieren vloog zijn moeder naar de andere kant van de kamer. Ik denk dat ze wilde laten zien, dat ze de kwaliteit onder de maat vond. De 3 andere eieren broedde ze uit. Maar uit slechts 1 ei kwam een jong. Otje. Een prachtig vogeltje. Maar op 23 maart 2011 is Ben overleden en begraven in de tuin, bij de andere parkieten. Ben was de meest sociale vogel. Aache zijn vader leeft nog, maar is erg oud. Lange tijd vlogen de vogels rustig door hun leventje. Maar ook gaat hier de leeftijd zijn tol eisen. Ben en Ache kropen de laatste dagen dicht tegen elkaar aan. Eerst dacht ik, dat Ben Ache troostte, omdat hij altijd sociaal was. Maar ik had het fout. Ze voelen zich niet lekker. Vlak achter elkaar sterven ze. Eerst Ben en op 1 april 2011 Aach

Pastel

Pastel is geboren op 27 mei 2002 Na haar geboorte zat vader Aache zonder vrouw. Maar de mooie jonge dochter viel in de smaak en pa Aache was gek op haar. Eitjes kwamen er niet en dat was prima. Ze zorgde graag voor de andere jonge vogeltjes. Op 12 Maart 2009 is Pastel overleden. De tante van de nieuwe jonge vogeltjes is er niet meer. De laatste dagen kroop tante Pastel steeds weg. En wat heel vreemd Was, is dat ze veel op het voer ging zitten zonder te eten en ook de andere vogels konden dan niet eten. Eerst dacht ik dat ze wat zat te plagen. Maar nu blijkt dat ze ziek was. Op 12 maart 2009 nam ze afscheid van ons. Aache had het er erg moeilijk mee. Zijn dochter van wie hij veel hield is weg. Ik heb haar in haar kooi een paar dagen laten liggen voor hem. Zo keken we samen naar het laatste moment.

Otje

Otje is geboren op 29-6-2003 Als enig vogeltje uit 3 eitjes. Zijn moeder Puhti werd verliefd op zijn broer Ben. Ze heeft 5 eieren, maar op een moment vliegt ze 2 eieren naar de andere kant van de kamer. De andere 3 eieren laat ze in het bloempotje zitten, wat ze als nest gebruikt. Het jaar er voor had ze 3 jonge in dit potje, nl. Ben, Roos en Pastel. Hun vader is Aache. Otje is de eeuwige vrijgezel en vrijt wel, maar niet met vogels. Hij kan verliefd worden op een sok of spiegelbeeld. Dat komt omdat hij alleen was bij de geboorte. En vanuit het nest niet de andere vogels kon zien. Hij richtte zich op mij. En vooral mijn sok en paardenstaart vielen in de smaak. Otje heeft nu last van zijn krop. De aangeboren afwijking betekent het einde. De krop is dik en doet zijn werk niet. Hij wordt ziek en krijgt medicijnen. Het lijkt alsof het helpt, maar na een paar maanden wordt het duidelijk. Hij at wel maar zijn eten kwam niet in zijn maag. Daardoor leed Otje honger zonder, dat ik het wist. De dierenarts bevrijdt Otje van de hongerdood. En op 27 aug 2008 laat mijn nieuwe dierenarts hem inslapen.

Bianca Cedric

Bianca Cedric is op 11juli 2008 bij mij komen wonen. Een gekocht vogeltje dus. Het geslacht weet ik niet. Ze was erg wit en ook boven haar snavel was er geen duidelijke kleur. Een lieve eenling. Ze is overleden op vrijdag16 aug 2013.

Hanna en Ben

Ben ken je al maar Hanna nog niet. Hanna was al wat ouder toen ze hier op 23 augustus 2005 kwam. Ze is een dametjes met haar op haar snavel. En een prachtige halsketting om. En ze is prachtig. Hoe oud ze is weet ik niet. Zoals alle nieuwkomers, sluit Hanna zich ook wat moeilijk aan. Maar daar komt verandering in. Ben wordt verliefd op haar. En niet een klein beetje. Hij vond haar veel op zijn moeder lijken. 10 feb 2009 krijgt Hanna eitjes en krijgt ze 3 jonkies en 1 ei. En een paar maanden later 8 juli 2009, heeft ze een jong en 3 eieren die niet uitkomen. Bij de eerste leg worden Citroentje, Blauwtje en Grijsje in februari geboren. Citroentje blijft achter in de groei en is dus van mij afhankelijk. Haar moeder geeft haar geen eten. Ik geef haar babyvoer en zet haar elke dag bij de groep. Bij de tweede leg in juli is Benjamin geboren. Een prachtige vogel en ik zorg dat hij de groep goed kan zien. Ik heb hem niet lang in het nest gelaten, maar zo snel mogelijk een doorzichtig nestje gegeven. Zodat hij de andere vogels kan zien. En niet vogel vreemd wordt, zoals bij Otje. Ben is ook de vader van deze nieuw leg en was ook de vader van Otje. Ben is een goede vogel. Hanna wordt kaal, maar Ben blijft haar trouw. En dan overlijdt Hanna op 22 mei 2014 en Benjamin vandaag, 17 april 2016.

Blauwtje, Grijsje en Citroentje

leven heerlijk samen. Nooit ruzie en altijd lief voor elkaar. Ze hebben hun vriendjes en vriendinnetjes zien gaan. Soms raakten ze van streek en soms legden ze zich er bij neer. De familieplanning ligt bij mij en er komen geen eitjes meer. Vandaag 17 april 2016 zijn ze met z`n drieŽn, nu Benjamin overleden is en in de komende jaren gaan zij ook van mij weg.

Blauwtje Grijsje en Citroentje.

Benjamin, de laatste geboren vogel.

Kanarie komen wonen bij de parkieten. Vaak hoor je dat kan niet, hier gaat het in vrede.

Vandaag 10 juli 2019. Yvonne had een parkiet gevonden.

Via internet probeerde ze de eigenaar te vinden. Maar er gebeurde niets.

Daarom komt de vondeling bij mij wonen.

Citroentje woonde alleen. Haar twee broers waren te druk voor haar.

Door de nieuwe vondeling wordt er her en der verhuisd. Kanarie naar beneden, zodat daar twee kanaries zijn die allebei slecht ter poot zijn.

Het ziet er vredig uit. De vondeling nu voortaan Mozes gaat naar boven in een groot hok.

Citroentje mag bij Mozes gaan wonen.

Voor allebei is het hok nieuw. Dus de meeste kans van slagen.

Wordt vervolgd.

De vogels zijn nu oud.

En vanmorgen 14 september 2019 is Blauwtje overleden.

Grijsje is nu helaas alleen.

Zo gaat dat met ouder worden.

Misschien beleeft hij toch plezier van de nabijheid van Citroentje en Mozes, de vondeling.

Blauwtje,

Vandaag 10 december 2019 is Grijsje plotseling overleden.

Hier als jong vogeltje, later werd hij groener

Citroentje, die bij haar geboorte verstoten werd heeft de hele familie overleefd.

Citroentje met de vondeling Mozes

Op linnen no 12

terug drieluik.

terug.